Amendă de 20.000 de lei pe tot parcursul anului. Senat a adoptat legea cu majoritate covârşitoare

Senatul a adoptat iniţiativa USR cu 99 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă” proiectul de lege care-i obligă pe români să elimine ambrozia de pe terenuri pe tot parcursul anului.

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege iniţiat de USR prin care se extinde perioada de combatere a ambroziei, iar autorităţile locale vor putea interveni mai eficient împotriva celor care nu elimină această buruiană. Propunerea legislativă îi obligă pe proprietarii de terenuri să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului, nu doar până la data de 30 iunie a fiecărui an, cum prevede legislaţia actuală.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, laculilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, arată proiectul de lege adoptat de către senatori.
 

Senatul a adoptat iniţiativa USR cu 99 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”. „Din cauza schimbărilor climaterice, în ultimii ani ambrozia a înflorit în România în lunile august – septembrie, dar, fiind vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, acesta se poate schimba de la an la an”, precizează USR, într-un comunicat de presă.

Conform iniţiativei, proprietarii terenurilor şi administratorii de drumuri publice sau lacuri vor putea cere autorităţilor locale să execute, contra cost, intervenţii specifice pentru eliminarea ambroziei. Totodată,  autorităţile locale vor putea să intervină, în baza unei ordonanţe preşedinţiale, pe terenurile unde proprietarii nu au efectuat operaţiunile de combatere a ambroziei.
 

„Autorităţile locale sunt limitate în a acţiona cu eficienţă împotriva ambroziei, această buruiană care face atât de mult rău romanilor. Atunci când proprietarul terenului nu-şi face datoria legală, autoritatea locală trebuie să poată nu numai amenda, dar să şi acţioneze eficient împotriva ambroziei, transferând costul operaţiunilor de curăţare a terenurilor către proprietarul lor. Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2021 s-au înregistrat 138.615 cazuri noi de rinită alergică, care afectează în special tinerii cu vârste între 0-19 ani, aceştia reprezentând 59,4% din totalul persoanelor diagnosticate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2050 jumătate din populaţia lumii va suferi de un tip de alergie”, a explicat  deputatul USR Alin Apostol, conform sursei citate.

Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor. Senatul a adoptat iniţiativa USR cu 99 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă”

Amenzi de 20.000 lei pentru cei care nu respectă acestă lege.

Vremea caldă aduce cu ea nu numai bucuria de a petrece timp în aer liber, ci și probleme de sănătate pentru unii români. Din ce în ce mai mulți oameni au dezvoltat alergii la ambrozie. Creșterea numărului de persoane care ajung la medic din cauza acestei plante a determinat autoritățile să dea o legea prin care să oblige persoanele sau firmele deţinătoare de terenuri să le curețe și să distrugă ambrozia. În aceste condiții, românii proprietari de terenuri riscă amenzi usturătoare dacă nu le curăţă de ambrozie, plantă care provoacă alergii tot mai multor persoane.

Legislația din România obligă firmele și persoanele fizice proprietare de terenuri să le cureţe anual de ambrozie. În fiecare an, autoritățile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu fac controale în țară.
 

Legea 62/2018 îi obligă pe proprietarii de terenuri din România ca până la data de 30 iunie a fiecărui an să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, “pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

În perioada 1 – 15 iulie, vor fi trimise primele avertismente către proprietarii de terenuri cu ambrozie. Dacă nu se conformează, începând cu 16 iulie și până la 31 octombrie, proprietarii de terenuri cu ambrozie care nu s-au conformat avertismentelor date de autorităţile locale pot fi amendaţi.

Sursa: Romaniatv.net


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!